Præbiotika og probiotika (mature børn)

V06

Revideret: 22.02.2018

Præbiotika 

Præbiotika (GOS/FOS) er ikke-fordøjelige komponenter i fødevarer. De tilsættes for at stimulere væksten af fordelagtige mikroorganismer (bifidobakterier og laktobaciller) i tyktarmen hos mennesker. Modermælken indeholder naturligt forekommende præbiotika, som er forsøgt efterlignet ved kunstig fremstilling for derefter at blive tilsat modermælkserstatninger. 

  

GOS = kortkædede galacto-oligosaccharider 

FOS = langkædede fructo-oligosachharider 

  

Probiotika
Probiotika er levende mikroorganismer, som manipulerer med den mikrobielle balance i mave-tarm-kanalen. Mikroorganismerne kan være bakterier, fx mælkesyrebakterier. 

  

Mange modermælkserstatninger er tilsat pro- eller præbiotika. Studier viser, at der ikke ser ud til at være bivirkninger forbundet med pro- eller præbiotika til spædbørn, men der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelig dokumentation for positive effekter til at anbefale rutinemæssig tilsætning af pro- og præbiotika til modermælkserstatning. 

Referencer

1609. Braegger C, Chmielewska A, Decsi T et al. Supplementation of infant formula with probiotics and/or prebiotics: a systematic review and comment by the ESPGHAN committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011; 52:238-50, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21150647 (Lokaliseret 26. maj 2016)
 
 
 
Gå til toppen af siden...