Flere kvinder tilbydes nu gratis HPV-vaccination

Publiceret: 15.01.2014

Statens Serum Institut skriver den 14. januar 2014: 

  

 "Den 1. januar 2014 indførtes ændrede aldersgrænser i det eksisterende tilbud om gratis HPV (human papilloma virus)-vaccination i det danske børnevaccinationsprogram. Som tidligere tilbydes HPV-vaccinen til alle piger, når de fylder 12 år, men tilbuddet er blevet udvidet således, at vaccinationerne kan gives, op til de unge kvinder fylder 18 år (mod hidtil 15 år).
 

Der er desuden vedtaget et midlertidigt gratis tilbud om HPV-vaccination til kvinder fra fødselsårgangene 1993-1997. Tilbuddet er gældende indtil udgangen af 2015. Vaccinen er den samme, som anvendes til piger i 12-års-alderen i børnevaccinationsprogrammet og yder således beskyttelse mod både livmoderhalskræft og kønsvorter (kondylomer)". 

  

Læge der vaccinerer kvinde 

  

Blandt årsagerne til udvidelsen af tilbuddet skriver Statens Serum Institut: "Unge kvinder, der har haft deres seksuelle debut, kan fortsat have effekt af at blive vaccineret. Enten fordi de endnu ikke er smittet med HPV, eller fordi de ikke er smittet med alle de HPV-typer, som vaccinen beskytter imod. 
Man regner med, at vaccinen beskytter mod 70 procent af tilfælde af livmoderhalskræft hos kvinder, som ikke er smittet med HPV på vaccinationstidspunktet. Vaccinen beskytter således ikke mod alle tilfælde af livmoderhalskræft, og det er meget vigtigt, at alle unge kvinder fortsat deltager i screeningsprogrammet fra de fylder 23 år, også selvom de er vaccineret."   

  

Vaccinationsprogrammet 

Vaccinationen foretages typisk af egen læge og består af en vaccinationsserie af tre doser Gardasil® á 0,5 ml, der gives på dag 0, 2 måneder og 6 måneder. Minimumsinterval mellem 1. og 2. vaccine er én måned og mellem 2. og 3. vaccine tre måneder.
Alle tre vacciner tilstræbes givet inden for ét år; ved forsinket vaccination gives næste vaccine hurtigst muligt. Hvis man tidligere er startet på et vaccinationsprogram, men ikke har færdiggjort det, gives de manglende vacciner - man starter aldrig forfra. 

  

Læs mere om HPV-vaccination på Statens Serum Instituts temaside Tema om vaccination mod livmoderhalskræft 

  

Ændringen er implementeret i børnevaccinationsoversigten på pro.medicin.dk.