Dosisdispensering

Revisionsdato: 22.01.2021

Dosisdispenseret (dosispakket) medicin er medicin, der er pakket i doser til den enkelte borger. Dosispakning foregår på apoteket.  

 

Det er kun tabletter og kapsler, der kan dosispakkes. Det gælder dog ikke alle tabletter og kapsler. Antibiotika og cytostatika må aldrig dosispakkes for ikke at forurene maskinen, hvori pakningen foregår. En række andre lægemidler må heller ikke dosispakkes. Det kan skyldes, at de suger fugt, smuldrer eller bliver ustabile på anden vis, når de tages ud af originalemballagen. 

 

Dosispakket medicin 

Foto venligst udlånt af Holte apotek 

 

De dosispakkede lægemidler bliver typisk pakket og udleveret til en periode på 14 dage. Dosisdispenseret medicin egner sig derfor kun til medicin, der gives i samme dosis over længere tid. Det er den ordinerende læges ansvar at vurdere, om dosispakket medicin er velegnet for den enkelte medicinbruger og i givet fald ordinere dosispakningen.  

 

Medicin i doseringsæske 

Generelt gælder, at hvis et lægemiddel kan dosisdispenseres, så kan det også lægges i doseringsæske - også selvom der står i indlægssedlen, at medicinen skal opbevares i original emballage.  

At der står, at "medicinen skal opbevares i original emballage" skyldes som regel, at lægemidlets holdbarhed udelukkende er testet i den originale emballage. 

 

Læs om UTH'er i forbindelse med brug af dosispakket medicin. 

 

Information om dosisdispensering på pro.medicin.dk
På medicin.dk kan du læse, om et lægemiddel kan dosisdispenseres, i afsnittet der hedder "Pakninger, priser, tilskud og udlevering". Der vil stå "kan dosisdisp." i en parentes efter dispenseringsform og styrke, hvis dosisdispensering er mulig. Se fx her

 

Dosisdispensering 

 

Læs om Dosisdispensering af lægemidler på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.