EMA anbefaler begrænset brug af Multaq®

Publiceret: 27.09.2011

Den europæiske videnskabelige komité for medicin til mennesker, The Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), har foretaget en overordnet gennemgang af fordele og ulemper ved Multaq® og er kommet frem til at anbefale, at man begrænser brugen af lægemidlet så vidt muligt. Det skriver Lægemiddelstyrelsen 22. september 2011. 

  

Gennemgangen blev iværksat i januar 2011 pga. rapporter om alvorlige leverskader hos patienter, som havde fået behandling med Multaq®. 

  

Behandlingsvejledning
Det europæiske lægemiddelagentur (EMA) anbefaler, at medicinen kun bruges til at opretholde sinusrytme hos patienter behandlet for anfaldsvis eller persisterende atrieflimren. Multaq® bør ikke anvendes til patienter med atrieflimren, som ikke er konverteret til sinusrytme, eller til patienter med hjerteinsufficiens

  

Det tilføjes desuden, at behandling med Multaq® kun bør ske ske, efter at anden forebyggende behandling har været overvejet eller afprøvet. Det skyldes, at medicinen giver en øget risiko for påvirkning af lever, lunge samt hjerte og kar. Det europæiske lægemiddelagentur anbefaler desuden en række andre tiltag for at minimere risikoen for bivirkninger. Bl.a. bør behandling med Multaq® udelukkende gives og overvåges af en speciallæge i kardiologi, og patienter bør få undersøgt deres lunge- og leverfunktion samt hjerterytme regelmæssigt. 

  

Patienter i behandling med Multaq® 

Patienter, som får Multaq®, bør tale med deres læge om fortsat behandling, næste gang de har en planlagt aftale med lægen. 

  

Læs nyheden i sin helhed på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Læs pro.medicin.dk´s præparatbeskrivelse af Multaq®